Kinizsis diákok ismerkedése Erdéllyel

Kinizsis diákok ismerkedése Erdéllyel

Nagy kirándulások egymásban

2019. június 27. - Kinizsi Gimnázium

 

parlament_elott_a_kezdiek.jpg

Hétfő reggel korán keltem, ahogy szoktam semmi különös nem volt. Felértem Abonyba, majd Ceglédre, az út Budapestre meleg volt, de tűrhető és teljes mértékben megérte, hiszen annyira sok csodálatos helyet láttam. A Parlamentben először voltam életemben és majd a jövőben többször is akarok menni, mert a kirándulás során nagyon megtetszett.   A bazilikából a kilátás csodálatos volt és felejthetetlen.

parlamentben_a_kezdiek.jpg

Az erdélyi diákok nagyon rendesek voltak és jó beszélgető partnerek. Kedden ugye kísértük őket Abonyban, gyorsan elment az idő ott végig beszélgettünk és nem bántam meg, hogy mentem. Szerdán is ugyanaz az érzésem volt, hiszen egész végig csak beszéltem az erdélyi diákokkal, hülyéskedtünk, ahogy szokás és imádtam az egészet az esős idő ellenére. Sajnálom, hogy elmentek, de hátha jönnek jövőre is.

Ez a látogatás összesítve fantasztikus volt és köszönöm hogy részt vehettem benne.

 

Borsos Norbert 9a

 

 

 

 

 

 

Többszörös emlékezéseink

 

 

32_musor.jpg

     A rengeteg jó élmény után ők is ellátogattak hozzánk. Csodás kirándulást tettek Budapestre , majd az ország más területeire is a kíséretünkkel együtt. Egy nagyon igényes és szép műsorral készültek nekünk a nemzeti összetartozás napjáról , úgy ahogy mi is készültünk nekik március 15.-én.

szepek_a_zaszlok.jpg


Végül egy búcsúdélutánnal készültünk nekik, ahol megvendégeltük őket és  visszaemlékeztünk a sok közös emlékünkre.

 kozos_emlekeink_erdelyben.jpg

Kecskés Noémi 10 c

 

 

 

Két vélemény egy lelkületben

 

2019.március 15.

Nem sok dologban más az ottani magyarok között a különbség, de ami igen az nagyon elgondolkodtatott. Például az, hogy az erdélyi magyarság sokkal jobban tiszteli az ünnepeket mint mi. Ott is felöltöznek népviseleti ruhákba mint itt, de mégis van eltérés a kettő között az, hogy őket meg sem kell kérni, hogy felvegyenek egy népviseleti ruhát. Saját akaratukból csinálják.

Mi természetesnek vesszük manapság, hogy volt egy igazi Magyarország és el lettek csatolva területek, de csak azért, mert azt gondoljuk, hogy mivel mi nem lettünk elcsatolva, ezért ránk nincs hatással. Az ember megszokottnak vagy természetes dolognak veszi, amije van, amíg el nem veszíti. Lehet azért emlékeznek meg jobban ilyenkor Március 15-re, mert ők el lettek véve tőlünk.

Gombár Richárd 9a

1_unnepi_musor.jpg

Attól volt nekem lenyűgöző az Ünneplés, hogy sokkal nagyobb ünnepnek élik meg a március 15-öt mint itt Magyarországon! Szinte mintha karácsony lenne! Nekik sokat számít a március 15 ! Kicsit elszomorító, hogy akik nem az ,,anyaföldön" élnek, nagyobb ünnepet tartanak mint mi akik itt élünk! 

Kiss Dominik 10c

 

 

 

 

 

 

Kedves élmények kézdivásárhelyi barátainkkal

 

Utunk március 12-én kezdetét vette Erdélybe, amely igen hosszú volt. Útközben sok szép helyen megálltunk. Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol megtekintettük az Ady Múzeumot.

Ezután a király-hágói kilátóból gyönyörködhettünk a tájban, majd folytattuk utunkat szálláshelyünk felé. Az itt tartózkodásunk ideje alatt Kézdivásárhelyen szálltunk meg egy kollégiumban. Másnap elvittek bennünket a helyi református iskolába, ahol megismerkedhettünk az ottani diákokkal. Délután ellátogattunk egy skanzenbe, ahol idegenvezető segítségével betekinthettünk az ottani hagyományokba.

Ezután mindenkinek szabad programja volt. Március 14-én a délelőtti koszorúzások után, egy szép élmény várt ránk: a Szent-Anna tó. Elbűvölő szépsége mindenkit lenyűgözött.

 

img_20190314_154024.jpg

 

Kunvári Regina 10c

 

 

Egy bibliaóra és a diákok keresetlen őszinte reakciói

 

2019.március 13.

img_20190313_092100.jpg

Egy dolog nagyon megfogott még pedig az, hogy a tanárok nagyon erős és szoros kapcsolatokat ápolnak a diákokkal és a diákok sem úgy tekintenek a tanárokra, mint csak egy egyszerű tanár, hanem mint egy második családra. Szerencsére a kínos csönd gyorsabban eltűnt, mint ahogy számítottam, hiszen nagyon értelmes embereket ismertünk meg a diákokban és nagyon nyitottak voltak, ami kifejezetten tetszett.

Gombár Richárd 9a

A bibliaórára beültem és tanúsíthatom diákom minden szavát:))   Dobozy Edgár 52é(v)

 

 

Belehajolnak egymás lelkébe

2019. első erdélyi reggelen

Ez a szlogen pár nappal később fogalmazódott meg bennem a busz hátuljában cseverészve egy fanatikusnak mondható futballszurkoló diáklánnyal... no de itt már a találkozásunk első perceiben is tetten érhető az,  ahogy egy kicsivel közelebb engedik magukat a másikhoz a kézdi testvéreink.

Az Úr kéznél van (=The lord is at hand, mondja az angol szó szerint, magyar biliafordításban: az Úr közel.)

belehajolnak_egymas_lelkebe.jpg

Bizony náluk a nagyon közeli közelséget tapasztalhattuk meg.                 A kézdieknél közel a segítő kéz:))

 

Dobozy Edgár 52 é:)

 

 

 

Gyönyörűbbnél gyönyörűbb helyek magyar testvéreink szívében

 

2019.március 14.

0_szent_anna_tonal_2.jpg

Márciusban ellátogattunk az Erdélyben lévő testvériskolánkhoz, ahol rengeteg új és kedves emberrel ismerkedhettünk meg. Nagyon nyitottak voltak felénk és gyönyörűbbnél gyönyörűbb helyre kísértek el minket. Engem, ami a legjobban megfogott, a Szent Anna tó volt.

 Kecskés Noémi 10 c

Az első benyomások diákszemmel

 

2019.március 12.

 

0_ady_emlekhaza_elott.jpg

Első megállónk Nagyvárad volt. Az egész kirándulás olyan volt, mint egy kisebb időutazás, amit mások csak könyvekből tanulnak az iskolapadban, azt mi a saját kezünkkel érezhettük. Habár kicsit más volt s megszokott mindennapi nyüzsgéshez képest, egyáltalán nem volt honvágyam.

Gombár Richárd 9a

 

 

 

 

Jó volt őket jobban megismerni

 

0_fejfak_kozott_emlekezunk.jpg

Az odatartó kirándulás során rengeteg élmennyel gazdagodtam. Számtalan helyen voltunk ahol nagyon sok új dolgot tudtunk meg. Nagyon jó volt velük találkozni és jobban megismerni őket. Barátságok kötődtek amik a mai napig tartanak. A júniusi visszalátogatás alkalmával jó volt őket újra látni. Klassz volt eltölteni velük pár napot. 

Pál Dorina 10c
süti beállítások módosítása